Az Ön kosara üres.
Kosár Fizetés
Részösszeg: Ft

Lerakási Tippek

A burkolásra mindig a víz-, gáz-, fűtés és villanyszerelők munkájának befejezése után, de még a festés előtt kell sort keríteni.

A legfontosabb alapkövetelmény, hogy mindig száraz, sima felületre burkoljunk.

Már a munka megkezdésekor oda kell figyelni a kialakítandó felület esztétikai követelményeire. Nem szerencsés improvizálni, minden egyes elem helyét érdemes megtervezni, akár meg is rajzolni.

Egy-egy antik mészkő felület, rusztikus rakott fal például esetlegesnek tűnik, de ha véletlenszerű sorrendben a raklapról burkoljuk fel nem lesz olyan a végeredmény, amilyet vártunk. Érdemes minden egyes követ levenni a göngyölegről, sík felületen előre kirakni a kívánt mintázatot, hogy a kisebb és nagyobb darabokból egyenletesen, mindenhová jusson, majd ez alapján elvégezni a burkolást.

A bonyolultabb hálók, minták esetében ez a munkafázis magától értetődően kihagyhatatlan.

Munkafázisok

Aljzatbeton elkészítése, aljzatkiegyenlítés.
A stabil aljzat jó minőségű esztrich-betonok (TOPCEM vagy MAPECEM) 4-6 centiméteres terítésével hozható létre. Burkolás előtt elengedhetetlenül fontos megvárni a gyártó által előírt kötési, száradási időket.

Alapozás

Ajánlott ecsettel vagy hengerrel, mély alapozóval átkenni (Mapei PRIMER G) az alap esztrich felületét. Így pormentes, erős tapadófelület jön létre.

Ragasztás

A Beton burkolatok rusztikusak, méreteik nem egységesek, kis mértékben az ugyanolyan elemek is eltérnek egymástól. Ez a technológiából és burkolataink kézzel öntött jellegéből adódik. Semmiképpen sem hiba, ettől lesz a felület egyedi és megismételhetetlen. A lerakáshoz viszont, éppen ezért nem alkalmazhatók a csempézés begyakorlott fogásai. A burkolatokhoz nem használhatók keresztek, a fugavastagság, a kövek közötti térköz kialakítása a burkoló szemmértékére, arányérzékére van bízva, nagy figyelmet igényel.

Padlón, sík felületen

A burkolatokhoz, sík felületekre a gyártó a Mapei KERAFLEX MAXI S1 ragasztót ajánlja, amit a Brigittehome is forgalmaz. Ez egy fagyálló, flexibilis csemperagasztó, célzottan nehéz kőlapokra kifejlesztve. A gyurmaszerű masszát képező anyag sajátossága, hogy száradás közben sem veszít térfogatából kizárva a nagy súlyú és nagy méretű lapok megbillenését. A Mapei KERAFLEX MAXI S1 gyorsan szárad, ezért egyszerre csak 3-4 lapnyi felületet szabad bekenni vele. Az alapfelületre 8-as fokozatú glettvassal kell felvinni és egyenletes ragasztófelületet kell létrehozni a szárazon tartott lapok hátoldalán is.

Ragasztás függőleges felületekre, falakra

A gyártó a Mapei ADESILEX P9-es fagyálló csemperagasztóját ajánlja. Fehér vagy világos színű kövek rakásánál érdemes fehér színű ragasztót választani, mert az elkoszolódás a lapok felületén gondot okozhat. Igaz gyakorlot burkolónál ez nem fordulhat elő.
Vágás.

A burkolatok vághatók gyémánttárcsával, arra viszont érdemes odafigyelni, hogy az így kapott felület sosem lesz olyan, mint az eredeti, öntött, csak ott alkalmazzuk, ahol eltakarható, vagy nem zavaró (pl falaknál, szegélyeknél).

Fugázás

Ajánlott a fuga-anyagot és a ragasztót egy gyártótól vásárolni (a Brigittehome a Mapei termékeit ajánlja és forgalmazza).
A fuga színének, szemcseméretének kiválasztása ízlés dolga. Minél rusztikusabb egy-egy kő, annál inkább “kívánja” a vastagabb, antik hatású fugázók használatát.

A Beton burkolatokhoz KERACOLOR RUSTIC kőfugázó-családját ajánljuk. Ez alkalmas akár 5-50 milliiméteres hézagok kitöltésére is, kül- és beltérben egyaránt. Jó tudni azonban, hogy az anyagba kevert nagyméretű kvarchomok szemcsék, amellett, hogy szép felületet adnak, nagy mértékben roncsolják a takarítószerszámokat, felmosórongyokat, seprűket.

Beltérre ajánlott még az ULTRACOLOR PLUS, 2-20 milliméteres fugahézagok kitöltésére. Ez egy fokozott terhelhetőségű, penészedés és kivirágzás mentes, jól takarítható anyag.
A Kerámia burkolatoknál a világos színtónusnál a jázmin, manhatten, fehér a sötét színtónusnál az antracit, közép szürke és a sötét szürke színeket ajánljuk.

Használható továbbá, szintén elsősorban beltérben a legalább 2 milliméteres hézagok kitöltésére alkalmas KERACOLOR CQ, ami egy finomabb szemcsenagyságú anyag. Ez utóbbi esetén érdemes odafigyelni az úgynevezett fugafátyolra, ami a száradás, kikeményedés után jelenik meg a lapok felületén és ecetes víz segítségével eltávolítható. Ha rusztikusabb hatást akarunk elérni, a fátyol akár fenn is hagyható a felületen.

Tervezés, Helyszíni Felmérés

Minden vevőnknek – amennyiben igénye van rá – segítünk abban, hogy előre ki tudja számolni a burkolás költségeit. Általánosságban a következő táblázattal is megtervezheti a kiadásait.

– burkolási munkadíj: 3000-5000 forint/m2
– ragasztó: 800- 900 forint/m2
– fuga 4- 500 forint/m2
– impregnáló: 4- 600 forint/m2

A Brigittehome a termékeihez kapcsolódó, teljes körű belsőépítészeti szolgáltatást is vállal. Segítünk helyszíni felmérésben, a burkolati hálók megtervezésében, az enteriőrbe legjobban illő anyagok, termékek kiválasztásában, a szükséges terv-dokumentációk elkészítésében. Segítséget nyújtunk az Ön elképzeléseinek megvalósításához legjobban illő segédanyagok, ragasztók, fugák és felületkezelők kiválasztásában is.

Tervezés és helyszíni felmérés árai egyediek, személyre és feladatra szabottak.

Tisztítás

A burkolás után tiszta vízzel érdemes a felületet felmosni. Előfordulhat, hogy a köveken fehér, kör alakú foltok jelennek meg, ezeket a száradás közben kiváló cement okozza, pár nap után eltűnnek.

Takarításnál kerülni kell az erős vegyi anyagok használatát, inkább a semleges hatású tisztítószerek használatát javasolja a gyártó.

Felületkezelés

Impregnálás

A Beton burkolatok gyárilag nem impregnáltak, a felületkezelést lerakás után kell elvégezni. Ha ez elmarad a porózus felületre kerülő anyagok beszivároghatnak a kőbe. Később ezeket már nem lehet eltávolítani.

Van aki tudatosan hagyja ki ezt a munkafázist, az impregnálatlan felület – ahogyan a természetes kő – ugyanis természetesen öregedve még rusztikusabb hatást kelt. Ha viszont az eredeti állapot megtartása a cél el kell végezni az impregnálást.

Fontos, hogy csak teljesen tiszta, száraz felületet szabad kezelni, a lerakás után legalább 24, de inkább 48 óra elteltével és két évente ismételni kell. Tökéletes impregnálás akkor, ha a vízcseppek megállnak a felületen.

Impregnáló anyagaink

– Mapei MAPECRETE STAIN PROTECTION, beszívódik a kőbe, a felületen nem képez bevonatot.
– A Mapei MAPECTRE CREME PROTECTION ugyancsak egy prémium impregnáló, amely a kőnek selyemfényű felületet ad.
– Nagyobb igénybevétel esetén használható a két komponensű, vizes bázisú Mapei MAPEFLOOR FINISH 58 W, amely szatén felületet eredményez.
– A Mapei MAPECOAT I 600 W selyemfénye mellett rendkívül kemény, ellenálló védőréteget képez. A Mapei összes említett felületkezelő anyaga vízbázisú és kipárolgás mentes, ezért az egészségre ártalmatlan.
A Kerámia burkolatokat (Fjord- és Cottage-termékcsalád) égetés után “gyárilag” felületkezeléssel látják el. Ezeken, főleg, ha kültérre, vagy vizes helyiségbe kerülnek, két évente érdemes áttetsző, kőviaszos felülettisztítást, impregnálást végezni (pl. Mapei MAPECTRE CREME PROTECTION). A falon, vagy dekoreelemként használt mázatlan burkolatok esetében ezt az eljárást elegendő öt évente elvégezni. A mázas kerámiaburkolatokat egyáltalán nem kell impregnálni.

Vaxolás

A nagy igénybevételnek kitett, főként kültéri felületeken, lépcsőkön, zuhanytálcákban alkalmazandó. A gyártó a Mapei MAPEFLOOR FINISCH 58W kódjelű, két komponensű, vízbázisú anyagát ajánlja.