Az Ön kosara üres.
Kosár Fizetés
Részösszeg: Ft

Nemrégiben még – ahogyan a világhírű manufaktúra honlapján ma is szerepel – “Herend legifjabb tervezőművészeként”, ma viszont már saját családi vállalkozásának vezetőjeként önti formába és égeti keményre álmait Meixner Etelka, iparművész.

4

2002-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetemen, több mint 11 évig dolgozott Herenden. Ebből az időszakból származik például az a négy méter magas, egy tonnát is meghaladó súlyú porcelán életfa, amely a veszprémi aréna előtti teret díszíti. Kézfogás című alkotása a Balatonalmádi szoborparkban kapott helyet, kisplasztikái, táljai és más tárgyai pedig nem hiányoztak a leghíresebb londoni és frankfurti dizájn-fesztiválokról már az elmúlt években sem.

8

Olyan különleges dísztányérokat éget kemencéjében, amelyek több dimenzós térhatást nyújtanak. A porcelánokon visszaköszönő vízcseppek szinte egy tó mélységét adják vissza. Bögréi, kanalai új dimenziót adnak a használati tárgy fogalmának. Lámpái és egyéb tárgyai egy idilli múltba repítenek vissza, ami talán csak az ő fantáziájában, vagy a mi álmainkban létezett. Minden darabja, finom, kecses és nőies. Új kollekciójára több vezető online dizájn és divatmagazin is felfigyelt (Fubiz, Trendhunter, Artpeople).

Ma Városlődön, ebben az idilli bakonyi faluban alkot, önállóan, saját műhelyében, ahol minden egyes darabot kézzel formáz meg. Alkotásai nem mérhetők a tucattermékek mértékeivel, a feltétel nélküli minőségre, az eleganciára és a luxusra helyezi a hangsúlyt.

18
Hogyan készül?

Ezek az egyedi kerámia-tárgyak öntéssel készülnek, gipsz öntőformák felhasználásával. A porózus gipsz eltávolítja a nedvesség nagy részét a fajansz tulajdonképpeni alapanyagából, az öntőiszapból. Vagyis a mintázott gipsznegatív belső oldalán képződő kéreg adja a termékek falvastagságát.
Az öntés után a kézi festés következik. A még nedves, nyers tárgyakat saját alapanyagával, a színezett öntőiszappal festi meg a művész. A festék így szervesen ég bele a tárgyba, ezért azt lényegében lehetetlen leverni, lekoptatni vagy lemosogatni…
A száradást követően két hőkezelés is következik. Egy úgynevezett zsengélő, majd egy végleges mázas égetés. A felület ettől lesz tükrös, kemény és csillogó.