Az Ön kosara üres.
Kosár Fizetés
Részösszeg: Ft
1

Történelmi korok csempekészítőinek ősi, rég feledésbe merült kézműves technológiáit éleszti fel egy szeged melletti magyar manufaktúra. A tradicionális anyaghasználat és a hagyományos kézi munka a garancia arra, hogy sok-sok évszázad óta bizonyított minőséget vásárol, ha ezek mellett a csempék mellett dönt. A történelmi kollekciók eredeti angol és mór minták alapján készülnek.

Az újszentiváni műhely irányítója, ma már különlegesnek ható, intarziás kerámiáit különböző mintázatú, saját készítésű nyomódúcokkal formázza. A technológia lényege, hogy a még nyers agyagba belenyomják a minta negatívját, majd az így kialakult mélyedést más színezésű agyaggal öntik ki. A lapokra kerülő színezés és máz csak kiemeli a mintát, amely így a csempe anyagába ég bele. Világszerte csak pár kis kézműves műhely alkalmazza ezt a technológiát.

Az első kollekció a “Normann” fantázianévvel illetett, intarzia berakásos csempékből állt. Ezek a XII. századtól Európa szerte, így hazánkban is elterjedt burkolattípusok mai reprodukciói, színes berakással és különféle antik mázas, illetve natúr felületkezeléssel.

2

A csempék korhűségére jellemző, hogy az angol műemléki bizottság ezt a burkolatot találta az eredetivel megegyezőnek a York városában található XV. századi Mindenszentek templomában, a Miasszonyunk kápolna padlóburkolatának felújításához. Kiderült, hogy ezt a technikát Európában 400 éve senki sem alkalmazta.
A “Normann” kollekció mellett ma is kapható az “Old English” és az “Accent” sorozat közel 50 féle mintaváltozata.

8
_MG_8017

A díszített, anyagában mintás lapokat a sima, minta nélküli csempék készítése követte, több méretben, hogy variálhatóak legyenek az intarziás darabokkal. Ezután a mozaikok következtek, melyek szintén XV. századi, gótikus mintákat követtek. Az inspiráció egy angol kolostor udvari díszítése volt. Mára ezeket is modernizálták, fekete-fehérben is készítik.

Az ezt követően megjelenő “Dekor” kollekcióban már az európai arab, mór “zeliz” technikával készült tört mozaikoktól, a csepp és pikkely formájú szecessziós mintákon keresztül a kékfestő mintás darabokig sok féle-fajta burkolati elem megtalálható. Ez utóbbi színezéssel mozaikot is készítenek és vannak a repertoárban a csíkokból összeállított, színes-mázas kreatív felületek is

A hagyományos felhasználási területek mellett (fürdőszoba, konyha, pult) egyes minták kifejezetten borospincék, verandák burkolására készülnek. A kollekcióban vannak továbbá luxus hatású arany és bronz dekorfelületek is, amelyek a lakás bármely pontját felöltöztetik.

A manufaktúra legújabb kutatásaival a hazai, tradicionális csempekészítési technológiák felé fordul.